Workshops secundair onderwijs

Scholen kunnen opteren om naast (of in plaats van) het basisbezoek één of meerdere workshops aan hun programma toe te voegen. Deze STEM-activiteiten duren steeds 1 uur. Hier vind je een overzicht van de verschillende workshops geschikt voor het secundair onderwijs en de bijhorende leerkrachtenbundels met praktische info en links naar de ontwikkelingsdoelen, eindtermen en leerplandoelstellingen.

Beisbroek 76

Planetenpad

In het prachtige domein Beisbroek dat rondom het bezoekerscentrum Cozmix gelegen is, kan je een wandeling maken doorheen een schaalmodel van het zonnestelsel. De planeten worden voorgesteld door sculpturen van Jef Claerhout. Elke stap die je zet, komt overeen met 9 miljoen kilometer! Het planetenpad vertrekt voor de ingang van Cozmix en het Natuurcentrum, ter hoogte van de zon, naast de zonnewijzer. De werkelijke afstand is 835 meter en het traject brengt je langs alle planeten, de planetoïdengordel, Pluto en de IJsdwergen. Wandel langs het planetenpad en ervaar dat de afstand van de zon naar Neptunus 30 keer de afstand aarde - zon is!

Niet alleen de afstand tussen de planeten is op schaal voorgesteld, maar ook de grootte van de planeten. Deze schaal is een andere dan die van de afstanden, aangezien de planeten anders minuscule bolletjes zouden zijn. Hier komt 10 centimeter overeen met 18 000 kilometer. Elke planeet wordt daarnaast ook voorgesteld door haar mythologische figuur. Zo wordt de planeet Venus bijvoorbeeld weergegeven door de Godin van de Liefde. Zin in deze trektocht doorheen het zonnestelsel? Breng dan zeker je wandelschoenen mee naar Cozmix.

Prijs: €3 per leerling

Leerkrachtenbundel
277369509 5124778677606650 1832658120851335019 n

Marsrovers programmeren

Op de sterrenwacht kunnen vijf Marsrovers via tablet geprogrammeerd worden om op een Marslandschap opdrachten of experimenten uit te voeren. In kleine groepjes programmeren we op een eenvoudige manier met Scratch bewegingen en metingen , die voortdurend getest en aangepast worden. Dit kan gaan van het afleggen van trajecten op het landschap tot het gebruik van sensoren (kleur, druk, licht, gyroscoop, afstand). Afhankelijk van de voorkennis van leerlingen kunnen de activiteiten aangepast worden. Deze workshop kan zeker ook uitgevoerd worden zonder kennis van programmeren. Alle benodigdheden zijn ter plaatse aanwezig. Maximum 20 deelnemers per workshop.

Prijs: €4 per leerling

Leerkrachtenbundel
Kometen brouwen 2021

Komeet b(r)ouwen

Kometen fascineren al sinds mensenheugenis. Maar wat zijn kometen nu eigenlijk? Aan de hand van deze workshop proberen we de geheimen van kometen te ontrafelen.
Na wat inleidende proefjes, zodat we een wat beter zicht hebben op ons eigen zonnestelsel, komt het echte werk: we bouwen zelf een komeet! Met alle ingrediënten, zoals onder andere bevroren CO2-gas, knutselen we zelf een komeet in elkaar en kun je zien hoe deze er eigenlijk echt uitziet... Bereid je maar voor op enkele verrassingen!
Handschoenen aan, veiligheidsbril op… actie! Maximum 24 deelnemers per workshop.

Prijs: €5 per leerling

Leerkrachtenbundel
Raket lanceren

Raketjes lanceren

Tijdens de workshop 'Raketjes lanceren' komen we te weten hoe de raketten die we gaan bouwen werken, en hoe we ze kunnen maken. Begrippen als zwaartekracht, luchtweerstand, zwaartepunt en drukpunt worden via proefjes duidelijk gemaakt. Daarna knutselen we zelf een miniatuurraket ineen. De raketjes moeten uiteraard goed in elkaar steken, maar mogen ook versierd worden. Als afsluiter worden ze gelanceerd. Welke raket gaat het hoogst, verst?

Prijs: €4 per leerling

Leerkrachtenbundel
Thumb Weer Klimaat 76463

Weer & klimaat

Met deze workshop proberen we de elementen van het weer te omschrijven, het onderzoek ervan voor te stellen, verschillen tussen weer en klimaat duidelijk te maken en actuele thema’s zoals de opwarming van de aarde aan te kaarten. We gebruiken gegevens van het digitale weerstation op de toren en nemen een kijkje bij de zonnewijzer en het oude weerstation buiten. In groepjes trekken we met rugzak en bundel naar buiten om het huidige weer met eigen meetinstrumenten te ontdekken. Deze workshop kan op niveau 2e en 3e graad basisonderwijs, alsook 1e graad secundair onderwijs worden aangevraagd. Daarbij maken we het verloop van de seizoenen, het systeem zon - aarde - maan en bijhorende gebeurtenissen (verduisteringen, maanfasen) visueel zichtbaar. Als afsluiter krijg je eventueel nog extra informatie over het klimaat op andere planeten en de leefbare zone rond andere sterren.

Prijs: €4 per leerling

Leerkrachtenbundel
Weer en klimaat weerinstrumenten

Weer & klimaat: meetinstrumenten

In deze workshop gaan de leerlingen zelf aan de slag en maken ze een eigen meetinstrument. Eerst kijken we naar de verschillende weerelementen en hoe we die kunnen meten. Daarna kunnen de leerlingen aan de hand van een fotostappenplan en al het nodige materiaal 1 meetinstrument maken: een barometer (makkelijk), anemometer (gemiddeld) of pluviometer (moeilijk). Deze mogen na de workshop meegenomen worden. Alle materiaal is ter plaatse aanwezig.

Prijs: €4 per leerling

Leerkrachtenbundel
Escape Room

Escaperoom

Kan jullie klas op tijd ontsnappen? De hele klas zit samen opgesloten in een lokaal, de enige uitweg is door samen te werken en de eindcode te vinden. In kleinere groepjes moeten er raadsels worden opgelost en experimentjes uitgevoerd worden, maar soms zullen groepjes ook moeten samenwerken om verder te geraken. Gaandeweg leren de leerlingen meer over het klimaat en de klimaatverandering. Durven jullie de uitdaging aan?

Prijs: €4 per leerling

Leerkrachtenbundel
Nasa Yj1 M5ri C Kk4 unsplash

Ruimtevaarder

Aan de hand van een interactieve quiz komen de leerlingen alles over ruimtevaarders te weten. Ze mogen aan de lijve ondervinden welke proeven een ruimtevaarder moet doorstaan. Eenmaal in het ISS, is het er helemaal anders leven. Het wordt een reis van A tot Z.

Prijs: €3 per leerling

Leerkrachtenbundel
Spectroscopie

Spectroscopie

Van de workshop spectroscopie zijn er versies voor de tweede en voor de derde graad secundair onderwijs.
Bij de tweede graad vertrekken we vanuit de optica. Licht breekt in verschillende componenten als het door een prisma valt. Maar wat betekent dit? Welke informatie zit in dat licht verborgen? Aan de hand van oefeningen en een practicum met een echte spectroscoop wordt dit helder uitgelegd. Maar waarvoor wordt dit dan gebruikt in de sterrenkunde? Soorten sterren en spectraalklassen passeren de revue, en zo geeft het licht stilaan enkele van zijn geheimen prijs.
Ook bij de derde graad vertrekken we vanuit de optica, maar al gauw komen emissie en absorptie om de hoek kijken. Wat betekent dit concreet? Fotonen blijken de hoofddader te zijn. Hoe vertaalt zich dat in spectraallijnen? Verder bekijken we hun betekenis voor de sterrenkunde. Er wordt dieper ingegaan op de verschillende spectraalklassen met als kroon op het werk de Balmerreeks. Dit alles wordt gekruid met oefeningen en practica met verschillende spectraallampen en spectroscopen.

Prijs: €4 per leerling

Leerkrachtenbundel
362164695 663035792040572 8721739761017771219 n

Zwaartekracht (relatief simpel)

Hoe komt het dat planeten in een baan rond een ster bewegen? Hoe werkten de Apollo missies? Wat zijn zwaartekrachtgolven en kunnen we die zien?
Op een relatief simpele manier maken we jullie leerlingen wegwijs in wat zwaartekracht is. Er worden verschillende experimenten gedaan met onze gravitatieput om hypotheses te testen, en wie weet kunnen we wel zwaartekrachtgolven zien met onze interferometer.

Prijs: €4 per leerling

Leerkrachtenbundel