Wat houdt een bezoek aan Cozmix in?

Bezoekerscentrum Cozmix is open voor individuele bezoekers op woensdagnamiddag, vrijdagavond en zondagnamiddag. Tijdens de schoolvakanties zijn er ruimere openingsuren. Een bezoek aan Cozmix is steeds een totaalbeleving met een filmvoorstelling in het planetarium en een live voorstelling van de actuele sterrenhemel, gevolgd door een bezoek aan de observatietoren. Hieronder lees je meer over elk aspect van het bezoekerscentrum.

Beisbroek 41

Het planetarium

Het planetarium vormt het hart van bezoekerscentrum Cozmix. Je kan er binnenstappen in de wonderbaarlijke wereld van de sterrenkunde. Op een koepelvormig scherm van 84 m² groot, bekijk je vanuit een van de comfortabele ligstoelen een full-dome filmvoorstelling. Met thema's als het zonnestelsel, de planeten, het heelal, zwaartekracht, zwarte gaten en exoplaneten, is er voor elk wat wils.

Na deze full-dome film volgt een live presentatie waarbij je de actuele sterrenhemel ontdekt. Wedden dat je nadien planeten en sterrenbeelden kunt herkennen aan de sterrenhemel?

De programmatie van de planetariumvoorstellingen vind je hier.

Bekijk programmatie
Beisbroek 55

Het observatorium

Als het planetarium het kloppend hart van Cozmix is, dan zijn de telescopen in de toren de uiterst gevoelige ogen van het bezoekerscentrum. De twee grote sterrenkijkers in de koepel brengen talloze objecten aan de sterrenhemel prima in het vizier: de zon met eventuele zonnevlekken en zonnevlammen, de maan, planeten, nevels en wie weet zelfs vergelegen sterrenstelsels! Er is steeds wat uitleg bij de werking van de verschillende types telescopen maar probeer vooral te genieten van de schitterende beelden die nog lang op je netvlies gebrand zullen staan.

Beisbroek 101

De tentoonstellingsruimte

In de interactieve tentoonstellingsruimte vind je een schat aan informatie over het ontstaan en de levenscyclus van sterren en natuurlijk ook over ons eigen zonnestelsel. Hoe zijn sterren en sterrenstelsels gegroepeerd? Dijt het heelal nu echt uit en is er een einde aan ons heelal? Hoe ziet een nevel eruit? En hoe zijn we dit allemaal te weten gekomen?

De fascinerende antwoorden zijn terug te vinden in de tentoonstelling. De tentoonstellingsruimte maakt deel uit van de totaalbeleving in Cozmix en is dan ook niet apart te bezoeken. Daarnaast hebben wij regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Deze zijn wel gratis en los van een bezoek aan de sterrenwacht te bezichtigen.

Openingstijden

Woensdag:

Bezoekmomenten om 15.00 h en 16.30 h

Vrijdag:

Bezoekmoment om 20.30 h

Op vrijdagavond is er ook gratis toegang tot de telescopen van 20 h tot 22 h (gelieve ten laatste om 21.30 h aan te melden). Van 15 mei tot 15 augustus bestaat deze mogelijkheid niet omdat het dan te laat donker is.

Zondag:

Bezoekmomenten om 15.00 h en 16.30 h

Tijdens de schoolvakanties zijn er extra bezoekmomenten van maandag tot en met vrijdag om 10.30 h, 13.30 h, 15.00 h en 16.30 h.

Toegangsprijzen

Kinderen en jongeren (minder dan 18 jaar) : € 6 p.p.

Volwassenen (vanaf 18 jaar) : € 8 p.p.

Er is een terminal voor betaalkaarten aanwezig. Betaling bij voorkeur cash of met Payconiq.

Wie zeker wil zijn van een plaats op het gewenste bezoekmoment, kan gebruik maken van ons reservatieformulier.

Reserveren