Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over onze werking? Misschien vind je hier wel het antwoord... Geen antwoord gevonden op jouw vraag? Gebruik dan onderstaand contactformulier en wij helpen je graag verder.

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

 • Waar kunnen bussen parkeren?

  Voor bussen is er een keerpunt op het einde van de oprijdreef om passagiers te laten uitstappen en terug op te halen; tijdens de duur van het bezoek zelf dienen bussen te parkeren op een randparking (Doornstraat of Diksmuidse Heirweg).

 • Is het bezoekerscentrum rolstoeltoegankelijk?

  Er is een hellend vlak aan de zijkant van het gebouw en een lift tot op de tweede verdieping. Het planetarium (met de filmprojectie) is dan verder toegankelijk via een plateaulift. De telescopen in de observatietoren zijn helaas enkel via een draaitrap te bereiken.

Betaling

 • Kan ik betalen met Bancontact?

  Op Cozmix is er sinds kort een betaalterminal aanwezig. Het is dus mogelijk om met kredietkaarten of debetkaarten te betalen. Voor individuele bezoekers wordt contante betaling of betaling via de Payconiq-app / overschrijving aangemoedigd. Voor groepen kan er via factuur betaald worden (af te spreken bij reservatie).

Vaste bezoekmomenten

 • Moet ik reserveren als ik naar een voorstelling kom kijken?

  Aansluiten ter plaatse zonder reservatie is mogelijk, maar we raden aan om te reserveren op voorhand als je naar een vaste planetariumvoorstelling komt. Zo ben je zeker van je plaats. Zorg er wel voor dat je tijdig aanwezig bent om optimaal van de voorstelling te kunnen genieten.

  Een plaatsje vastleggen voor een gewenst bezoekmoment kan nu ook via volgende link.

 • Hoeveel kost een bezoek?

  De toegangsprijzen van het bezoekerscentrum Cozmix zijn:

  • €6 voor volwassenen
  • €5 voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar


 • Wanneer zijn jullie open?

  Cozmix is open voor individuele bezoekers op woensdagnamiddag, vrijdagavond en zondagnamiddag. Tijdens de schoolvakanties ook maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Een bezoek aan Cozmix is een totaalbelevenis, waarbij je steeds door een gids begeleid wordt (vanaf het aanvangsuur van de voorstellingen).

  Voor de precieze uren van de voorstellingen kijk je best nog eens hier.

 • Wat houdt een bezoek in?

  Een bezoek aan Cozmix duurt ongeveer anderhalf uur. Elk bezoek aan Cozmix bestaat uit een voorstelling in het planetarium (30 min). Na deze fulldome film volgt een live presentatie waarbij je de actuele sterrenhemel ontdekt (30 min). Na het gedeelte in het planetarium, begeleidt een gids je naar de observatietoren waar je een bewonderende blik kan werpen op en door de telescopen (30 min). Nadien kan je vrijblijvend de interactieve tentoonstelling over sterrenkunde bezoeken.

Planetariumvoorstellingen

 • Zijn de planetariumvoorstellingen Nederlandstalig?

  Alle voorstellingen zijn Nederlandstalig, behalve op volgende momenten: de eerste en derde woensdag van de maand is er om 16.30 h een Franstalige voorstelling. Op de tweede, vierde en vijfde woensdag van de maand is er om 16.30 h een Engelstalige voorstelling. Bij anderstalige voorstellingen is dit ook in de titel aangegeven.

 • Vanaf welke leeftijd zijn de planetariumvoorstellingen aangeraden?

  We bieden verschillende planetariumvoorstellingen aan die gericht zijn op volwassenen, kinderen, en families. Voor de kindervoorstellingen raden we een minimumleeftijd van 3 jaar aan. Kinderen jonger dan 3 jaar zijn uiteraard ook welkom en krijgen bovendien gratis toegang.

Groepsbezoeken

 • Hoeveel kost een bezoek?
  • Jongerengroepen op afspraak: €5 per persoon (met een minimumprijs van €75 indien de groep uit minder dan 15 personen bestaat)
  • Groepen volwassenen op afspraak: €6 per bezoeker (met een minimumprijs van €90 indien de groep uit minder dan 15 personen bestaat)


 • Bieden jullie een volledig dagprogramma voor groepen aan?

  Normaal duurt een planetariumvoorstelling met uitleg bij onze interactieve tentoonstelling en de telescopen ongeveer 2 uur, afhankelijk van de gestelde vragen. Maar er zijn zeker mogelijkheden om een volledige dag met verschillende workshops te voorzien. Specifieke vragen omtrent jouw bezoek? Neem dan contact met ons op.

  Een bezoek aan Cozmix kan ook gecombineerd worden met een bezoek aan het natuurcentrum, dat zich in hetzelfde gebouw bevindt. In het natuurcentrum wordt er op een actieve en leerrijke manier kennisgemaakt met alles wat de natuur te bieden heeft! Dankzij interactieve standen rond de zintuigen en een computerquiz beleef je de natuur op een ongekende manier!

 • Kan je met een groep ook 's avonds komen?

  Ja, groepen zijn steeds welkom! Ook 's avonds en in het weekend. Het bezoekerscentrum Cozmix voorziet dan steeds een gids die jullie zal begeleiden.