Workshops

Groepen kunnen opteren om naast (of in plaats van) het basisbezoek één of meerdere workshops aan hun bezoek toe te voegen. Hier vind je een overzicht van de verschillende workshops geschikt voor jongeren en volwassenen.

Beisbroek 76

Planetenpad (alle leeftijden)

In het prachtige domein Beisbroek dat rondom het bezoekerscentrum Cozmix gelegen is, kan je een wandeling maken doorheen een schaalmodel van het zonnestelsel. De planeten worden voorgesteld door sculpturen van Jef Claerhout. Elke stap die je zet, komt overeen met 9 miljoen kilometer! Het planetenpad vertrekt voor de ingang van Cozmix en het Natuurcentrum, ter hoogte van de zon, naast de zonnewijzer. De werkelijke afstand is 835 meter en het traject brengt je langs alle planeten, de planetoïdengordel, Pluto en de IJsdwergen. Wandel langs het planetenpad en ervaar dat de afstand van de zon naar Neptunus 30 keer de afstand aarde - zon is!

Niet alleen de afstand tussen de planeten is op schaal voorgesteld, maar ook de grootte van de planeten. Deze schaal is een andere dan die van de afstanden, aangezien de planeten anders minuscule bolletjes zouden zijn. Hier komt 10 centimeter overeen met 18 000 kilometer. Elke planeet wordt daarnaast ook voorgesteld door haar mythologische figuur. Zo wordt de planeet Venus bijvoorbeeld weergegeven door de Godin van de Liefde. Zin in deze trektocht doorheen het zonnestelsel? Breng dan zeker je wandelschoenen mee naar Cozmix.

Prijs: €3 per persoon

Stock photo little kids diy robot machinery

Marsrovers programmeren (vanaf 10 jaar)

Op de sterrenwacht kunnen vijf Marsrovers via tablet geprogrammeerd worden om op een Marslandschap opdrachten of experimenten uit te voeren. In kleine groepjes programmeren we op een eenvoudige manier met Scratch bewegingen en metingen , die voortdurend getest en aangepast worden. Dit kan gaan van het afleggen van trajecten op het landschap tot het gebruik van sensoren (kleur, druk, licht, gyroscoop, afstand). Afhankelijk van de voorkennis van leerlingen kunnen de activiteiten aangepast worden. Deze workshop kan zeker ook uitgevoerd worden zonder kennis van programmeren. Alle benodigdheden zijn ter plaatse aanwezig. Maximum 20 deelnemers per workshop.

Prijs: €4 per persoon

68740999 366802704213932 2349999439134851072 n kopie

Komeet b(r)ouwen (vanaf 10 jaar)

Kometen fascineren al sinds mensenheugenis. Maar wat zijn kometen nu eigenlijk? Aan de hand van deze workshop proberen we de geheimen van kometen te ontrafelen.
Na wat inleidende proefjes, zodat we een wat beter zicht hebben op ons eigen zonnestelsel, komt het echte werk: we bouwen zelf een komeet! Met alle ingrediënten, zoals onder andere bevroren CO2-gas, knutselen we zelf een komeet in elkaar en kun je zien hoe deze er eigenlijk echt uitziet... Bereid je maar voor op enkele verrassingen!
Handschoenen aan, veiligheidsbril op… actie! Maximum 24 deelnemers per workshop.

Prijs: €5 per persoon

20220715 113812

Raketjes lanceren (alle leeftijden)

Tijdens de workshop 'Raketjes lanceren' komen we te weten hoe de raketten die we gaan bouwen werken, en hoe we ze kunnen maken. Begrippen als zwaartekracht, luchtweerstand, zwaartepunt en drukpunt worden via proefjes duidelijk gemaakt. Daarna knutselen we zelf een miniatuurraket ineen. De raketjes moeten uiteraard goed in elkaar steken, maar mogen ook versierd worden. Als afsluiter worden ze gelanceerd. Welke raket gaat het hoogst, verst?

Prijs: €4 per persoon

Thumb Weer Klimaat 76463

Weer & klimaat (vanaf 9 jaar)

Met deze workshop proberen we de elementen van het weer te omschrijven, het onderzoek ervan voor te stellen, verschillen tussen weer en klimaat duidelijk te maken en actuele thema’s zoals de opwarming van de aarde aan te kaarten. We gebruiken gegevens van het digitale weerstation op de toren en nemen een kijkje bij de zonnewijzer en het oude weerstation buiten. In groepjes trekken we met rugzak en bundel naar buiten om het huidige weer met eigen meetinstrumenten te ontdekken. Deze workshop kan op niveau 2e en 3e graad basisonderwijs, alsook 1e graad secundair onderwijs worden aangevraagd. Daarbij maken we het verloop van de seizoenen, het systeem zon - aarde - maan en bijhorende gebeurtenissen (verduisteringen, maanfasen) visueel zichtbaar. Als afsluiter krijg je eventueel nog extra informatie over het klimaat op andere planeten en de leefbare zone rond andere sterren.

Prijs: €4 per persoon

Weer en klimaat weerinstrumenten

Weer & klimaat: meetinstrumenten (vanaf 11 jaar)

In deze workshop gaan de leerlingen zelf aan de slag en maken ze een eigen meetinstrument. Eerst kijken we naar de verschillende weerelementen en hoe we die kunnen meten. Daarna kunnen de leerlingen aan de hand van een fotostappenplan en al het nodige materiaal 1 meetinstrument maken: een barometer (makkelijk), anemometer (gemiddeld) of pluviometer (moeilijk). Deze mogen na de workshop meegenomen worden. Alle materiaal is ter plaatse aanwezig.

Prijs: €4 per persoon

Escape Room

Escaperoom (vanaf 11 jaar)

Kan jullie klas op tijd ontsnappen? De hele klas zit samen opgesloten in een lokaal, de enige uitweg is door samen te werken en de eindcode te vinden. In kleinere groepjes moeten er raadsels worden opgelost en experimentjes uitgevoerd worden, maar soms zullen groepjes ook moeten samenwerken om verder te geraken. Gaandeweg leren de leerlingen meer over het klimaat en de klimaatverandering. Durven jullie de uitdaging aan?

Prijs: €4 per persoon

Thumb Zoektocht 97318

Zoektocht (alle leeftijden)

Wetenschappers zijn in de ruimte voortdurend op zoek naar nieuwe planeten, water en leven, aardscheerders, ... Misschien zijn andere wezens in de ruimte ook wel op zoek naar ons? Maar hebben ze ons nog niet gevonden. Of toch?

Vannacht was er ongewoon bezoek op de sterrenwacht, dat razendsnel weer vertrokken is. Er werd een cijferslot rond onze verrassingskoffer achtergelaten, dus er is iemand geweest maar... Wie is het?

We proberen er achter te komen welk ruimtewezen de koffer hier heeft gesloten. In het bos ga je op zoek naar ruimtewezens, raketten, sterrenbeelden en planeten. Vind je ze allemaal, dan weet je wie er deze nacht langskwam en kraak je de code om de koffer open te maken en zo het bezoek voort te zetten of een heuse verrassing uit te pakken.
Je kan deze ontdek- en zoektocht op eigen tempo afleggen. Er wordt ook heel wat info meegegeven omtrent het planetenpad, dat je tijdens de tocht gedeeltelijk aflegt.

Prijs: €3 per persoon

Stock photo girl astronaut holding plant

Ruimtevaarder (vanaf 10 jaar)

Aan de hand van een interactieve quiz komen de leerlingen alles over ruimtevaarders te weten. Ze mogen aan de lijve ondervinden welke proeven een ruimtevaarder moet doorstaan. Eenmaal in het ISS, is het er helemaal anders leven. Het wordt een reis van A tot Z.

Prijs: €3 per persoon

68735694 724327391343344 8876157839739977728 n kopie kopie

Zwaartekracht (vanaf 10 jaar)

Tijdens deze workshop gaan we proefondervindelijk aan de slag. Je ervaart niet alleen de zwaartekracht, maar leert ook hoe zwaartekracht werkt en wat het met je doet. Met de opgedane kennis gaan we in groepjes aan de slag. Bouw je eigen Marslander en zorg ervoor dat je ei een veilige landing maakt.

Prijs: €4 per persoon