Secundair onderwijs

Een klasbezoek aan Cozmix bestaat uit een filmvoorstelling in het planetarium, gevolgd door een live presentatie waarbij je de actuele sterrenhemel ontdekt. Na het gedeelte in het planetarium begeleidt de gids je door de interactieve tentoonstelling over sterrenkunde. Het bezoek eindigt in de observatietoren waar je een blik kan werpen door de telescopen. Dit basispakket duurt 2 uur.

Reserveren
Beisbroek 36

Planetarium

Het bezoek start in het planetarium. Je stapt er binnen in de wonderbaarlijke wereld van de sterrenkunde. Op een 84 m² groot, koepelvormig scherm bekijk je vanuit een van de 45 ligstoelen de gewenste fulldomevoorstelling. Dit kan gaan over het zonnestelsel, de planeten, het heelal, zwarte gaten en exoplaneten. Aansluitend op de filmvoorstelling ontdekken we de schitterende sterrenhemel en reizen we naar andere planeten. Je onderneemt een reis naar de donkerste plekken op aarde en kan meer dan 7000 sterren waarnemen. Waarom zijn de dagen langer in de zomer dan in de winter? Of hoe dat nu precies zit met de middernachtzon en de Poolster?

Bekijk de planetariumvoorstellingen
Beisbroek 99

Tentoonstellingsruimte

In de multimediale en interactieve tentoonstelling van Cozmix vind je antwoorden op tal van vragen. Je vindt er een schat aan informatie over het ontstaan en de levenscyclus van sterren en natuurlijk ook over ons eigen zonnestelsel. In samenspraak gaan we dieper in op bepaalde facetten van ruimtevaart en sterrenkunde.

Beisbroek 61

Observatorium

Als het planetarium het kloppend hart van Cozmix is, dan zijn de telescopen in de toren de uiterst gevoelige ogen van het bezoekerscentrum. De twee grote sterrenkijkers in de koepel brengen talloze objecten aan de sterrenhemel prima in het vizier. Een bezoek aan de sterrenwacht zou niet compleet zijn als je niet met de leerlingen onze telescoop hebt bezocht. Zelfs bij minder goed weer hebben we een alternatief.

P1070278

Workshops

Groepen kunnen opteren om naast (of in plaats van) het basisbezoek één of meerdere workshops aan hun bezoek toe te voegen en zo een eigen programma samen te stellen. Deze STEM-activiteiten duren steeds 1 uur. Kies uit een van onze workshops speciaal ontwikkeld voor het secundair onderwijs.

Bekijk de workshops

Kostprijs

Een basisbezoek kost €6 per leerling (met een forfait van €90 indien de groep uit minder dan 15 personen bestaat.)

Voor de workshops zijn er volgende prijscategorieën:

Categorie groen: €3 per leerling (wanneer deze aansluitend na een basisbezoek worden ingepland.)

  • Planetenpad

Categorie geel: €4 per leerling (wanneer deze aansluitend na een basisbezoek worden ingepland.)

  • Marsrovers programmeren
  • Raketjes lanceren
  • Weer & klimaat
  • Ruimtevaarder
  • Spectroscopie
  • Zwaartekracht
  • Escaperoom

Categorie oranje: €5 per leerling (wanneer deze aansluitend na een basisbezoek worden ingepland.)

  • Komeet b(r)ouwen

Workshops kunnen ook aangevraagd worden zonder basisbezoek aan het planetarium en de sterrenwacht.
1 workshop categorie groen: €5 p.p.
1 workshop categorie geel/oranje: €6 p.p.
2 workshops, 2x groen: €8 p.p.
2 workshops, 2x geel/oranje: €10 p.p.
2 workshops, 1x groen, 1x geel/oranje: €9 p.p.

Picknick

Klassen die ter plaatse wensen te picknicken, kunnen gebruikmaken van de picknickbanken op het domein. Bij regenweer is er de mogelijkheid om de leszalen op de sterrenwacht af te huren aan €1 per leerling.

Tearoom Het Koetsenhuis

Reservaties

Om een klasbezoek te reserveren kan je het reservatieformulier invullen of contact opnemen met Cozmix via info@cozmix.be of bellen naar 050 39 05 66. Om zeker te zijn van een bezoek op het gewenste moment, raden wij aan om tijdig te reserveren. Met specifieke wensen (bijvoorbeeld samenwerking met Natuurcentrum) of een aanvraag voor activiteiten rond bepaalde thema's, kan je ons ook steeds contacteren.

Reservatieformulier