Beisbroek 36

Planetariumvoorstellingen lager onderwijs

Onze Kleine Ster NL

Onze kleine ster ★✩✩

Onze kleine ster is een verhaal over een gemiddelde gele ster die op zoek gaat naar eigen planeten om te kunnen verwarmen en beschermen. Op zijn reis ontmoet onze kleine ster andere sterren, en leert hij wat een ster speciaal maakt. Hij ontdekt dat sterren in groepen voorkomen en sterrenstelsels vormen. Uiteindelijk vindt onze kleine ster zijn planeten, en stelt elk van deze planeten zich voor. Zo blijkt dat een gewone ster ook speciaal kan zijn...

Voor schoolbezoeken is bij deze voorstelling ook een educatief pakket beschikbaar (met een werkmap en reflectiebundel voor de leerlingen, en een leerkrachtenbundel voor de begeleiding).

Trailer (EN)
Ruimteboot Polaris NL

Ruimteboot Polaris ★✩✩

Robin, een nieuwsgierige pinguïn, trekt vanaf de Zuidpool op wereldreis. Aan de Noordpool komt hij Lars de ijsbeer tegen. Beide vragen zich af waarom de nacht er zo lang duurt. Om dit mysterie op te lossen, bouwen ze een observatorium en de ruimteboot 'Polaris'. Ze ontdekken bij planeten zoals de aarde, Mars en Saturnus veel gelijkenissen maar ook verschillen. Trek mee op ruimtereis op zoek naar ijs, licht en een donkere sterrenhemel.

Trailer (EN)
Astronootjes

Astronootjes ★✩✩

Twee eekhoorns, Nino en Lilli, fantaseren over een sterrenhemel vol met prachtige planeten. Planeten waar supergrote hazelnoten groeien. De twee eekhoorntjes proberen vol enthousiasme de aarde te verlaten om hun dromen te zien uitkomen. Leon, een oude wijze uil, leidt hen liever naar zijn telescoop. Hij toont hen wat ze kunnen verwachten van andere planeten. Astronootjes is geschreven voor jonge kinderen, met visuele grappen en sterrenkundige info aangepast aan hun niveau. Besproken onderwerpen gaan van de planeten uit ons zonnestelsel tot het ontstaan van de aarde en de voorwaarden voor leven. Reis tijdens Astronootjes samen met Nino en Lilli door de ruimte op zoek naar de grootste hazelnoten in het universum.

Trailer (EN)
Lucia En Het Meteorietenmysterie NL

Lucia en het meteorietenmysterie ★★✩

We gaan terug op verkenning met oude bekenden: Lars de ijsbeer, en Robin de pinguïn. Ze reizen verder met hun ruimteboot Polaris om het poollicht nader te bestuderen. Wanneer ze echter geraakt worden door een meteoriet crashen ze aan de voet van een oude Maya tempel en ontmoeten ze Lucia, een pittige kolibrie die gek is van rotsen. Zij vertelt hen de legende van de ‘lichtgevende stenen’. Meteoren, of vallende sterren – de ‘lichtgevende stenen’ – intrigeren hen allemaal. Op zoek naar antwoorden gaan ze op pad naar de maan, langs de planetoïdengordel en belanden ze uiteindelijk op een komeetkern. Op die manier leren ze allerlei nieuwe dingen en weetjes over het zonnestelsel.

Trailer (EN)
Op Vakantie Naar De Blauwe Planeet NL

Op vakantie naar de blauwe planeet ★★✩

De kindervoorstelling Op vakantie naar de blauwe planeet vertelt het verhaal van een familie ruimtewezens, op zoek naar de ideale vakantiebestemming. Samen met hun ruimterobot doorkruisen ze het heelal en bezoeken verschillende planeten en manen.
Al snel blijkt dat het vinden van een geschikte planeet niet evident is. Voor een aangename vakantie is het er soms te warm, vaak te koud en op sommige planeten kan je zelfs helemaal niet landen. Uiteindelijk ziet een blauwe planeet er veelbelovend uit, maar is deze wel veilig voor onze ruimtewezens?

Trailer (EN)
Op Planetenjacht NL

Op planetenjacht ★★★

Celeste krijgt tijdens een slapeloze nacht het bezoek van de mysterieuze Moon en zijn lichtgevende helpers. Het nieuwsgierige meisje weet al bijzonder veel over het zonnestelsel maar gaat samen met Moon op zoek naar planeten rond andere sterren. Deze exoplaneten zijn erg moeilijk te vinden en te onderzoeken. Toch slagen ze er samen in om detectiemethoden te ontrafelen en volgen er spectaculaire ontdekkingen. Zo wordt de 'planetenjacht' van astrofysici begrijpbaar en op kinderniveau voorgesteld. We verkennen tussendoor exoplaneten vol vulkanen, ijswerelden en zelfs superaardes. Vinden we ook een leefbare planeet, zoals de aarde, rond een andere ster?

Trailer
Volwassenen- en familievoorstellingen
Expeditie Zonnestelsel NL

Expeditie zonnestelsel ★✩✩

In de filmvoorstelling Expeditie zonnestelsel maken we kennis met de zon, de planeten, de manen en tal van andere objecten uit het zonnestelsel. De voorstelling werd ingesproken door verteller Frank Deboosere. Hij neemt ons tijdens deze adembenemende voorstelling mee langs het oppervlak van de zon en de broeierige werelden dicht bij onze ster. Na een passage bij onze thuisplaneet, de aarde, trekken we naar de koudste plaatsen uit het zonnestelsel, ijzige manen en schitterende kometen. We verkennen planeten met enorme vulkanen, kilometers diepe kloven, gigantische stormen of duizelingwekkende ringen. Een groot avontuur voor al wie meer te weten wil komen over ons prachtige zonnestelsel.

Trailer (EN)
Vijftig Jaar Apollo NL

Vijftig jaar Apollo ★✩✩

Op 21 juli 1969 zette Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan. Van 1969 tot 1972 zouden in totaal twaalf astronauten op onze naaste buur rondwandelen.
Na een halve eeuw is het zeker de moeite om eens terug te kijken op het Apollo-programma. Herbeleef in deze fulldome documentaire de meest tot de verbeelding sprekende periode uit de geschiedenis van de ruimtevaart.

Trailer (EN)

Onderstaande voorstellingen zijn niet meer in de vaste programmatie opgenomen, maar kunnen wel op aanvraag vertoond worden (bijvoorbeeld voor groepen).

Missie planetoïde ★✩✩

In deze voorstelling neemt Lieven Scheire ons mee op een epische reis om te ontdekken hoe planetoïden zowel een gevaar als een kans vormen. Het gevaar ligt in de mogelijkheid van een catastrofale botsing met de aarde. De opportuniteit is de fascinerende gedachte dat planetoïden een tussenstap kunnen vormen om andere werelden te verkennen en het zonnestelsel te doorkruisen. De uitdagingen zijn enorm, maar zo’n extreme missie zou er uiteindelijk kunnen toe leiden dat we onze planeet kunnen beschermen en andere planeten gaan bewonen.
Ga mee op ontdekking hoe astronauten een planetoïde kunnen bereiken en hoe de mensheid beter kan worden van dit avontuur.