Sterrenkundige apps

Cozmix heeft voor alle sterrenkunde liefhebbers enkele leuke apps verzameld. Je vind hier zowel zeer toegankelijke apps, als applicaties voor de meer gevorderden.

Orders of magnitude app

VR game: Orders of Magnitude

Heb je je ooit afgevraagd hoe het hele heelal eruit ziet? Met de ontelbare melkwegstelsels, elk met miljarden sterren, inclusief ons zonnestelsel? Heb je ooit een menselijk brein gezien en zijn neuronen? DNA? Hoe zit het met de elektronen die de kleine atoomkern omringen? En wat ligt er op nog kleinere schalen?

Download
ISS live app

Kijk live naar de ISS beelden van de Aarde

Heb je al altijd een astronaut willen zijn? Dan is deze app ideaal voor jou! ISS Live Now bestaat uit live beelden van het internationale ruimtestation waardoor je 24/7 op de hoogte bent van de avonturen van de astronauten.

Download
NASA app ipad

NASA in je broekzak

In deze app wordt alle informatie van NASA op een handige manier samengevat, zo blijf je op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in de ruimtevaart.

Download
Esa kids

Verken de kosmos op een creatieve manier

Ook de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) heeft een interactieve app. Je kan hier terecht voor educatieve spelletjes, inspiratie voor knutselwerken in thema van de ruimte en natuurlijk voor informatie over ons universum.

Download
APOD app

Elke dag een nieuwe sterrenkundige wallpaper

De app Daily APOD Wallpaper maakt gebruik van de “Astronomy Picture Of the Day” van NASA om uw smartphone elke dag van een leuke achtergrond te voorzien. De achtergronden zijn zeer divers en gaan van verre nevels tot foto’s van onze sterrenhemel op aarde. Een echte aanrader!

Download
Star tracker jpg

Herken alle sterrenbeelden aan de hemel

Ben je gefascineerd in de sterrenbeelden aan de hemel? Dan is deze app zeker iets voor jou! Met Star Tracker moet je enkel uw smartphone richten naar de hemel en worden de sterrenbeelden zichtbaar. Dit is de ideale manier om de sterrenbeelden te leren. Tip: Neem best het hoesje van uw smartphone omdat deze problemen kan veroorzaken met de kalibratie van de sterrenbeelden.

Download
Stellarium

Vindt al je favoriete objecten in een handomdraai

Wil je een waarneemsessie voorbereiden? Op zoek naar een interactieve, kwalitatieve sterrenkaart? Dan moet je zeker Stellarium eens proberen! Deze geeft een overzicht van alle objecten die waar te nemen zijn aan de sterrenhemel. Niet alleen sterren en planeten, maar ook kometen, satellieten, nevels, bolhopen en nog veel meer. Doordat je het oculair van je telescoop of zoeker kunt ingeven vormt Stellarium het ideale platform om te leren "starhoppen": van ster naar ster springen om zwakkere objecten te vinden. Stellarium vraagt wel wat oefening om onder de knie te krijgen.

Download
A Rapp NASA

Breng de rovers bij jou thuis

Deze app ontwikkeld door NASA brengt de rovers die werden gebruikt om het zonnestelsel te ontdekken tot in uw woonkamer. Spacecraft AR maakt gebruik van, zoals de naam al aangaf, augmented reality waardoor je de rovers vanuit elke hoek kunt bekijken via de camera van uw smartphone.

Download
NAS Aselfie

Neem een selfie met jouw favoriete sterrenstelsel

Met deze app van NASA kan je reizen naar heel het universum. Je kan dit bewijzen aan je vrienden met een bijhorende selfie in je virtuele ruimtepak. Bij de verschillende achtergronden is informatie voorzien. Deze applicatie is ontwikkeld naar aanleiding van de 15de verjaardag van de lancering van de “NASA's Spitzer Space Telescope”.

Download
Phet

Interactieve wetenschappelijke simulaties

Opgericht in 2002 door de Nobelprijswinnaar Carl Wieman maakt het PhET Interactieve Simulaties Project aan de Universiteit van Colorado Boulder gratis interactieve simulaties voor wetenschappen en wiskunde (STEM).

Download
Universesandbox

Maak een eigen universum

Zou je zelf graag eens beslissen wat er gebeurt in ons universum? Dan wil je deze zeker eens uitproberen! Je kan namelijk zelf sterren creëren, laten botsen en veel meer.

Download
Solarwalk

Ontdek het zonnestelsel

Een geweldig 3D model/mobiel planetarium om de ruimte te ontdekken. De app stelt een tijdgevoelige simulatie voor van ons universum waarbij planeten, sterren, satellieten, dwergen, asteroïden, kometen, etc. live worden getoond.

Download
Sky Tonight

Verken de sterrenhemel

Sky Tonight is een astronomische app om de hemel te verkennen. Hij helpt sterrenkijkers de drie meest voorkomende vragen te beantwoorden: Wat is die heldere stip aan de hemel? Waar moet ik kijken om iets interessants boven me te zien? Hoe kan ik het object vinden waarin ik geïnteresseerd ben?

Download