West-Vlaamse woensdagen

Tijdens de kerstvakantie en de krokusvakantie worden enkele exclusieve West-Vlaamse dagen georganiseerd met planetariumvoorstellingen vertaald naar het West-Vlaams en zelfs een unieke nocturne voor de Internationale Dag van de Moedertaal.

"No wo gomme goan, kapiting Robin?"
Lars Den Beir

Tjool'n rond de pooln en Mia - Meteorietn ntwuk van nietn

Tijdens de kerstvakantie van 2022-2023 vierden we 10 jaar bezoekerscentrum Cozmix. De meest vertoonde planetariumvoorstelling van de laatste jaren Ruimteboot Polaris kreeg speciaal hiervoor een hilarische West-Vlaamse versie. Ook dit jaar komt Cozmix met een nieuwe West-Vlaamse voorstelling. Het vervolg op Ruimteboot Polaris, Lucia en het meteorietenmysterie, wordt tijdens de kerst- en krokusvakantie uitzonderlijk in het West-Vlaams vertoond. Kom deze unieke familievoorstellingen ontdekken op een 'West-Vlaamse woensdag' tijdens de vakanties op 27 december 2023, 3 januari 2024, 14 februari 2024 en 21 februari 2024. Reservatie is sterk aangeraden.

2024 02 21 Sterren Westvlaams Web

Nocturne Ster'n zien bol'n van gaze

Op 21 februari 2024 is het de Internationale Dag van de Moedertaal. Speciaal hiervoor wordt door Prof. dr. Claude Doom een unieke lezing gehouden over sterren... in het West-Vlaams.

Oi ’s avons buuten komt, zie je ze an den emel stoan, teminste ust kloar is: sterr’n. Mo wa zien die ster’n eigentlik? Oe komt het da ze azo schienen in den doenker? Van woar komt het licht da ze uutzenden? En èn sterr’n eeuwig bestoan, of worden ze gelik menschen ook geboren en goan ze doad? In de presentoasie kieken we oe da sterr’n in mekoar zit’n: ’t is warmer in sterr’n dan d’r buten en ook den druk vanbinn’n is veel groater dan vanbuten. Oe komt da? We zien ook oe da ster’n geboren worden, uut de doenkerte van koede gaswolken. We bekieken hoe da ze under leven passeren: eest ip d’hoofdreekse, dan roo reuzen en èndegen ols witte dwergen. Of nog erger: èndegen mèd’n apokalieptische ontploffinge: ols supernova!

Er worden twee sessies voorzien van 18.00 tot 20.00 h en van 20.00 tot 22.00 h.

Na de lezing mogelijkheid tot waarnemen, netwerking en drink. Vooraf inschrijven is vereist.

Meer info