Ga naar de inhoud

Actua / De hemel in september

Sterrenhemel

Vorige maand bespraken we de Zomerdriehoek met onder andere de sterrenbeelden Zwaan, Lier en Arend. Ten noorden van de Zwaan, bijna pal in het zenit vinden we het kleine sterrenbeeld Hagedis. Hoewel dit sterrenbeeld weinig opvallend is bevat het toch een aantal bezienswaardigheden wegens haar ligging in de Melkweg. Met een kleine kijker kunnen we onder andere de open sterrenhopen NGC 7209 en NGC 7243 onderscheiden.

Ten oosten van de Arend vinden we de kleine sterrenbeeldjes Veulen en Dolfijn. Beide sterrenbeeldjes zijn zwak maar het Dolfijntje valt toch op door de karakteristieke ruitvorm, het Veulentje is helaas minder opvallend. Voor waarnemers met een middelgrote kijker vallen er in het Dolfijntje een aantal bolhopen te bespeuren zoals NGC 6934 en NGC 7006.

Naar het zuidoosten toe vinden we de grotere Waterman. Ook dit sterrenbeeld is ondanks zijn grootte niet zo opvallend, bovendien komt de Waterman in onze streken niet erg hoog boven de horizon. Met een kleine kijker vallen er hier wel een aantal interessante deep-sky objecten te bespeuren, zoals de heldere bolhoop M2 en de planetaire nevel NGC 7009, ook bekend als de Saturnusnevel.

Wat minder heldere objecten zijn de bolhoop M72 en NGC 7293, de beruchte Helixnevel. De Helixnevel is op papier behoorlijk helder maar door zijn grote oppervlakte wordt de helderheid over een groot gebied uitgesmeerd waardoor de nevel erg zwak aandoet en moeilijk te vinden is.

Naar het zuidwesten vinden we ook nog de Steenbok, net zoals de Waterman een sterrenbeeld van de dierenriem. Ook dit sterrenbeeld blijft laag aan de horizon, het helderste object hier is de bolhoop M30.

Wie een vrij uitzicht heeft op de zuidelijke horizon kan rond middernacht ook de Zuidervis ontwaren, herkenbaar aan de heldere ster Fomalhaut. In dit sterrenbeeld vallen er echter geen heldere deep-sky objecten te bespeuren.