Ga naar de inhoud

Bibliotheek / Beisbroek

img

Apollo VII-XVII

Code: RUI0678
Auteurs: Neil Pearson
ISBN: 9783961711321
Uitgever: teNeues
Uitgegeven: 2019
Taal: Engels
Korte beschrijving: 'Apollo VII - XVII: A collection of photographs taken by NASA's Apollo program astronauts 1968 - 1972' is een recentelijk verschenen fotografie boek dat terugkijkt op de iconische en niet eerder verschenen foto's van de Apollo astronauten, gemaakt tussen 1968 en 1972. Het boek bevat een inleidend essay van Apollo 7 astronaut Walt Cunningham, waarin hij zijn herinneringen en verhalen deelt over de begindagen van ruimtefotografie.

Fotografie heeft een cruciale rol gekregen in het vastleggen van historische feiten in onze geschiedenis. The hoogtijdagen van ruimteonderzoek is zo een ongeëvenaarde mijlpaal. Door het lef en talent van een hele specifieke groep 'kunstenaars', de Apollo astronauten, is de wereld een waanzinnige reeks ontroerende en onmiddelijk herkenbare foto's rijker. De foto's hebben zelfs een grote invloed gehad op de manier waarop de mensheid zichzelf ziet, levend op deze planeet en in relatie tot de zon en de sterren. Voor het eerst worden 225 van deze foto's geprint in een groot formaat koffietafelboek, tot leven gebracht door de kleuren van de originele 70mm film te herstellen. Veel van de meest bekende foto's zullen in dit boek terug te vinden zijn, maar wat dit boek uniek maakt ten opzichte van andere Apollo fotografie boeken, is dat de foto's niet geselecteerd zijn op basis van hun wetenschappelijke of historische significantie, maar puur en alleen op hun fotografische en kunstzinnige waarde. Daardoor is een groot gedeelte van deze foto's nog nooit eerder op papier gedrukt.

Het boek bevat ook een uniek en exclusief inleidend essay geschreven door Apollo 7 astronaut Walt Cunningham, één van de drie eerst astronauten die heeft gevlogen in NASA's Apollo programma. In zijn voorwoord verteld hij over de baanbrekende tests en experimenten die hij heeft doorlopen met de Hasselblad camera die hij aan boord had meegekregen. Juist zijn inspanningen hebben de basis gelegd voor de foto's van zijn mede Apollo astronauten, zoals de wereldberoemde 'Earthrise' van William Anders, de 'Blue Marble' van Jack Schmitt en de bekende eerste voetstap op de maan ooit door Neil Armstrong. Het is de eerste keer dat Cunningham zijn verhalen over dit onderwerp vastlegt in een boek.

Het 320 pagina's tellende koffietafelboek is 30 x 30 cm groot en weegt ruim 3kg. Het bevat 225 groot formaat foto's, het essay van Walt Cunningham en een hoofdstuk met achtergrond informatie over het materiaal, de training en de technieken die door de astronauten werden gebruikt om deze prachtige foto's terug te brengen naar de aarde... Apollo VII - XVII is een initiatief van vier Art Directors en Copywriters die werken bij een creatief bureau in Amsterdam. Sinds klein af aan geïntrigeerd door ruimtefotografie, zoeken zij al jaren naar een hoge kwaliteit koffietafelboek waarin deze foto's echt tot hun recht komen. Gedreven door frustratie hebben zij uiteindelijk besloten het heft in eigen handen te nemen. De financiering van het boek is tot stand gekomen door middel van het Kickstarter crowdfundingplatform, waarna het volledige bedrag tot de laatste cent aan toe geïnvesteerd is in de kwaliteit van het boek.