Zoeken naar onbekende planeten

© Cozmix

Start zo 5 mei '24
16:30 - 18:00

1 sessie

Prijs

Volwassenen: € 6
Alle tarieven

Waar Cozmix
Zeeweg 96
8200 Sint-Andries

Meer info over de locatie

Frank Deboosere vertelt over exoplaneten

In ons zonnestelsel zijn er 8 planeten die in een baan rond de Zon bewegen. Sinds het einde van de vorige eeuw hebben astronomen ook planeten gevonden rond andere sterren in ons Melkwegstelsel. Men noemt dit exoplaneten. Dit is een erg actueel thema in het huidige sterrenkundige onderzoek. Het spreekt immers enorm tot de verbeelding, al was het maar omdat dan al snel de vraag opkomt naar mogelijk buitenaards leven. Rond het thema van de exoplaneten biedt Volkssterrenwacht Beisbroek een nieuwe show aan, met Frank Deboosere als gastheer.


In de jaren '90 van de vorige eeuw werden de eerste exoplaneten ontdekt. Deze leidden tot een omslag in de theorie die beschrijft hoe planeten- en zonnestelsels gevormd worden. Aanvankelijk werden alleen zogenaamde hete Jupiters gevonden: erg grote planeten die zich zeer dicht bij hun moederster bevinden. Dit had en heeft echter vooral te maken met het feit dat dergelijke planeten het gemakkelijkst te vinden zijn.


Een vraag die men kan stellen als men op zoek gaat naar exoplaneten is: zijn er nog planeten zoals de Aarde? En kan daar leven voorkomen? Een voorwaarde is dat deze planeten zich in de leefbare zone van hun planetenstelsel bevinden. Deze leefbare zone wordt gedefinieerd als het gebied rond een ster waarin zich vloeibaar water op het oppervlak van de planeet kan bevinden. Hiervoor zijn zowel de temperatuur als de druk op de planeet, die samenhangen met de atmosfeer, belangrijk.


Om te zoeken naar planeten die lijken op onze Aarde, is op 7 maart 2009 de Keplertelescoop gelanceerd. Kepler heeft gezocht naar aardachtige planeten in ons Melkwegstelsel om op die manier te bepalen hoeveel van de miljarden sterren in ons Melkwegstelsel zulke planeten hebben.

Over het intrigerende nieuwe onderzoeksgebied van de exoplaneten gaat de show “Zoeken naar onbekende planeten” gemaakt. In deze fulldome-videoshow gaan we in ons ruimtetheater op zoek naar exoplaneten. We gaan samen op ontdekkingstocht en Frank Deboosere vertelt ons het boeiende verhaal.

Sessies

 • zo 5 mei '24
  16:30 - 18:00

Locatie

Prijs

 • Volwassenen
  € 6
  Vanaf 18 jaar
 • Jongeren
  € 5
  Minder dan 18 jaar