Ga naar de inhoud

Welkom bij Cozmix,
het bezoekerscentrum van
Volkssterrenwacht Beisbroek vzw

 

Cozmix

Cozmix is het bezoekerscentrum van Volkssterrenwacht Beisbroek vzw. Een bezoek aan Cozmix is een echte belevenis. Zowel individuele bezoekers als groepen zijn welkom. Je kan er de sterrenhemel zowel overdag als 's avonds bewonderen. Met de telescopen ontdek je de maan, planeten, nevels en sterrenstelsels van dichtbij. Op het koepelvormige projectiescherm in het planetarium kunnen niet enkel sterren afgebeeld worden: met het fulldome systeem worden ook de meest spectaculaire videobeelden geprojecteerd, die je samen met de muziek onderdompelen in een unieke audiovisuele sensatie. Vlieg mee over het marsoppervlak of door de ringen van Saturnus! Leer meer over de planeten buiten ons zonnestelsel en het eventuele leven daarop.
 
 


Aan de hand van een allsky-camera wordt de toestand van het zwerk boven Cozmix dag en nacht in de gaten gehouden. Het meest recente beeld is steeds hier te vinden.
 

Planetarium en fulldome

In een planetarium bevinden de bezoekers zich in de binnenkant van een koepel waar men vanuit de ligzetels zicht heeft op een koepelvormig scherm van 84 m2. Voor de projectie hebben we in de volkssterrenwacht van Beisbroek een aantal projectoren.

Ontdek ook

Mercurius voor de Zon

Op maandag 9 mei 2016 vindt er een Mercurius overgang plaats. Om 13u12 zal de kleinste planeet uit het zonnestelsel het eerste contact maken met de Zon. De Zon staat op dat moment op een hoogte van 55° aan de hemel. Mercurius zal vanaf dan schijnbaar zeer langzaam over het zonneoppervlak heen bewegen. De overgang duurt zo’n zeven en een half uur vooraleer Mercurius om 20u41 het laatste contact maakt met de Zon.
Cozmix opent (net als de andere Vlaamse Volkssterrenwachten) voor dit bijzondere moment de deuren voor het publiek van 13u tot het einde van de overgang omstreeks 21u. Iedereen is welkom en er dient niet vooraf ingeschreven te worden.
Ter voorbereiding van dit vrij zeldzame hemelverschijnsel organiseert Cozmix ook nog een nocturne op zaterdag 7 mei 2016. Hiervoor dient men zich wel vooraf in te schrijven; dit kan online gebeuren.  
 

Zwaartekrachtsgolven rechtstreeks waargenomen

Honderd jaar na Einsteins voorspelling zijn zwaartekrachtsgolven voor het eerst direct gemeten!
Links naar goede en betrouwbare bronnen zijn te vinden in ons astronieuws. Bekijk ook onze actuaposter over dit thema.

Nocturnes

Ongeveer op maandelijkse basis is er op zaterdagavond een speciale nocturne. Deze evenementen zijn gewijd aan zeer uiteenlopende thema's die vanzelfsprekend telkens in verband staan met sterrenkunde. Unieke lezingen, muziek onder de sterrenhemel, waarnemingsactiviteiten, nooit eerder vertoonde planetariumvoorstellingen, ... Nadien is er steeds mogelijkheid tot nakaarten onder het genot van een drankje. Vooraf inschrijven is vereist (ten laatste drie dagen vooraf) en het aantal plaatsen is beperkt.

Fascinerend sterlicht

Sterren spreken al eeuwenlang tot de verbeelding. Reeds duizenden jaren wakkeren hun mysteries de nieuws-gierigheid aan bij alle culturen en beschavingen. Stijn Meuris vertelt hoe hij sinds zijn jeugd geboeid is door de pracht van de sterrenhemel. Uit het zwakke sterlicht kan ontzettend veel informatie afgeleid worden. Door sterlicht uiteen te rafelen komen we te weten uit welke stoffen de ster is gemaakt. Wij mensen zijn gemaakt uit diezelfde ingrediënten. Sterker nog, alle stoffen op Aarde, dus ook die in ons eigen lichaam, werden eerst gevormd in het binnenste van een ster. We zoeken uit hoe een ster aan haar energie komt. Dit gebeurt door kernfusie, maar ook deze energiebron is eindig. Heel wat sterren komen hierdoor op een spectaculaire manier aan hun einde.
De programmatiekalender van deze nieuwe voorstelling is hier te vinden.

Onze Kleine Ster

Deze fulldome-videoshow richt zich specifiek tot onze jongste bezoekers.
"Onze kleine ster" is een verhaal over een gemiddelde gele ster die op zoek gaat naar eigen planeten om te kunnen verwarmen en beschermen. Op zijn reis ontmoet onze kleine ster andere sterren en ontdekt hij dat sterren in groepen voorkomen en sterrenstelsels vormen. Uiteindelijk vindt onze kleine ster zijn planeten, en stelt elk van deze planeten zich voor. Zo blijkt dat een gewone ster ook speciaal kan zijn...
Voor schoolbezoeken is bij deze voorstelling ook een educatief pakket beschikbaar.

Nieuwsbrief

Abonneer je

Weerstation

Bezig met laden
meds cheap here