Ga naar de inhoud

Welkom bij Cozmix,
het bezoekerscentrum van
Volkssterrenwacht Beisbroek vzw

 

Cozmix

Cozmix is het bezoekerscentrum van Volkssterrenwacht Beisbroek vzw. Een bezoek aan Cozmix is een echte belevenis. Zowel individuele bezoekers als groepen zijn welkom. Je kan er de sterrenhemel zowel overdag als 's avonds bewonderen. Met de telescopen ontdek je de maan, planeten, nevels en sterrenstelsels van dichtbij. Op het koepelvormige projectiescherm in het planetarium kunnen niet enkel sterren afgebeeld worden: met het fulldome systeem worden ook de meest spectaculaire videobeelden geprojecteerd, die je samen met de muziek onderdompelen in een unieke audiovisuele sensatie. Vlieg mee over het marsoppervlak of door de ringen van Saturnus! Leer meer over de planeten buiten ons zonnestelsel en het eventuele leven daarop.
 
 


Aan de hand van een allsky-camera wordt de toestand van het zwerk boven Cozmix dag en nacht in de gaten gehouden. Het meest recente beeld is steeds hier te vinden.
 

Weerstation

Cozmix beschikt over een hoogtechnologisch weerstation (Vantage Pro 2).Het weerstation laat toe om de binnen- en buitentemperatuur, luchtvochtigheid, dauwpunt, luchtdruk, windsnelheid en -richting, zonnestraling, UV-index, neerslag en nog vele andere gegevens te verzamelen.

Ontdek ook

Bezoek Cozmix

Samen met de groene omgeving van het domein Beisbroek vormen het planetarium en de sterrenwacht een ideale combinatie om eens goed ‘uit te waaien’ met het hele gezin.
Deelnemen aan een bezoekmoment kan via volgend reservatieformulier of door registratie ter plaatse.Op 18 december is er een nocturne bij de lancering van de James Webb Space Telescope en in het voorjaar van 2022 staan de nocturnes 'The Farthest - Voyager in Space' en '20 jaar Zeiss projector' op het programma. Wie wenst deel te nemen, vindt het inschrijvingsformulier reeds online.Cursussen 2021-2022

Ook dit werkjaar kan je bij Volkssterrenwacht Beisbroek een hele reeks cursussen volgen, zowel als jongere of als volwassene, leek of echte hobbyist. Ontdek het nieuwe cursusaanbod hier en gebruik het inschrijvingsformulier online om je te registreren voor de gewenste lesreeksen. Voor kinderen en jongeren zijn er terug de Cozmokidz workshops op woensdagnamiddag (9-12 jaar) en is er de jeugdcursus sterrenkunde en ruimtevaart op zaterdagvoormiddag (12-15 jaar) of de jeugdwerkgroep JVS-Vigilia.

Planetoïde Ghyoot

Op 20 september 2021 heeft de Internationale Astronomische Unie bekendgemaakt dat planetoïde 141128 voortaan de naam Ghyoot zal dragen. Daarmee is erevoorzitter Herman Ghyoot het derde stichtend lid van Volkssterrenwacht Beisbroek vzw, naar wie een planetoïde is vernoemd (naast 91553 Claudedoom en 121313 Tamsin). Meer informatie is hier te vinden.

Reservatie voor groepen

Scholen die hun daguitstap of bezoek wensen in te plannen of 'in te halen' komend schooljaar, kunnen contact opnemen met de sterrenwacht (050 39 05 66 - info@cozmix.be) of gebruik maken van onderstaand reservatieformulier voor groepsbezoeken.


Nieuwsbrief

Abonneer je

Weerstation

Bezig met laden