Ga naar de inhoud

Actua / De hemel in februari

Hoewel de dagen weer aan het lengen zijn kunnen we in februari nog enkele heldere lange vriesnachten hebben. Rond het midden van de maand kunnen we nog genieten van 10 uur astronomische duisternis. In het eerste deel van de nacht zijn de wintersterrenbeelden nog te zien terwijl in de nanacht de lentehemel tevoorschijn komt.

Sterrenhemel

Ten oosten van de Tweelingen vinden we het sterrenbeeld Kreeft. Dit sterrenbeeld van de dierenriem is niet van de kleinste maar is echter weinig opvallend. Onder goede omstandigheden kunnen we met het blote oog in het hart van de Kreeft de open sterrenhoop M44 als een wazige vlek ontwaren. Deze cluster wordt ook wel "de Bijenkorf", "de Kribbe" of "Praesepe" genoemd en was reeds in de oudheid gekend.

Wat zuidelijker in de Kreeft vinden we ook de open sterrenhoop M67. Deze is niet met het blote oog te zien maar is een gemakkelijk en mooi object voor verrekijkers of kleine telescopen. In het noorden van de Kreeft vinden we ook nog iota Cnc, een mooie dubbelster met een gele en blauwe component.

Ten noorden van de Kreeft, tussen de poten van de Grote Beer en de Voerman vinden we het sterrenbeeld Lynx. Dit sterrenbeeld werd in de zeventiende eeuw door Johannes Hevelius gecreëerd en werd zo genoemd omdat men de ogen van een lynx nodig zou hebben om het te kunnen zien. Het sterrenbeeld bevat inderdaad geen heldere sterren, ondanks de relatief grote oppervlakte die het beslaat. Ook wat deep-sky betreft valt hier weinig te beleven. Waarnemers met een grote kijker kunnen eens het sterrenstelsel NGC 2683 proberen, op de grens met de Kreeft.

Ten zuiden van de Kreeft vinden we een onder goede omstandigheden opvallend groepje van een vijftal sterren. Dit is de kop van de Waterslang. De Waterslang is het grootste sterrenbeeld aan de hemel maar is buiten de kop weinig opvallend. Vanaf de kop slingert de Waterslang zuidoostwaarts onder de Sextant, de Beker en de Raaf om uiteindelijk onder de Maagd uit te komen. In het westelijke deel van de Waterslang kunnen we met kleine kijkers de mooie open cluster M48 bewonderen.