Ga naar de inhoud

Bibliotheek / Beisbroek

img

De rok van het universum

Code: GES0630
Auteurs: Leo Molenaar
ISBN: 9050186033
Korte beschrijving: Als flamingant in de Eerste Wereldoorlog is hij een van de radicaalste jonge wetenschappers, die de Duitse bezetting willen aangrijpen om in Gent een Vlaamsche Hoogeschool te stichten. Als asielzoeker bouwt hij in Nederland een indrukwekkende carière op. In Utrecht wordt hij hoogleraar en legt hij de grondslag voor het practicum in het onderwijs in de natuurwetenschap.

Hij schrijft eind jaren dertig zijn magnus opus 'De natuurkunde van 't Vrije Veld'. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zit hij als gijzelaar in Sint Michielsgestel. Hij wordt de pionier van 'wetenschap en samenleving', is medeoprichter van het Verbond van Wetenschappelijke Onderzoekers (1946), wordt vredesactivist en was derhalve verdacht voor de Binnenlandse Vijligheidsdienst.

De auteur voert de lezer deskundig binnen in de eeuw van Minnaert. De titel verwijst naar een metafoor van Lucebert die de mens 'een kruimel op de rok van het universum' heeft genoemd. Dat past bij Minnaert die de relatie tussen mens en universum problematiseerde en een moraal ontwierp voor een humanisme na de dood van God.