Ga naar de inhoud

Bibliotheek / Beisbroek

img

In dienst van de verwondering

Code: GES0170
Auteurs: Eijgenraam Felix
ISBN: 9068340743
Korte beschrijving: Dit boek biedt een reeks boeiende portretten van vooraanstaande figuren in en rond de wetenschap en geeft daarnaast een heldere en begrijpelijke uiteenzetting van hun werk.
Het boek bevat vraaggesprekken met excellente onderzoekers, zoals de biochemici/Nobelprijswinnaars Walter Gilbert en Thomas Cech, de wiskundige Benoit Mandelbrot, de fysicus John Bell, de sociobioloog Edward Wilson en de auteur Douglas Hofstadter. Daarnaast komen woordvoerders aan bod die een sleutelrol spelen bij de verspreiding van wetenschappelijke informatie, zoals de hoofdredacteur van 'Nature' en de steenrijke uitgever van de 'Science citation index', Eugene Garfield. Als contrast sprak de auteur met verklaarde bestrijders van pseudowetenschap, zoals de bekende goochelaar James 'The Amazing' Randi en de UFO-ontmaskeraar Philip Klass.
Hoe verscheiden ook in achtergrond en belangstelling, de geïntervieuwden hebben gemeen dat ze hun leven in dienst stellen van de wetenschappelijke verwondering - of ze zich nu bezighouden met het ontstaan van het leven, de interpretatie van de quantummechanica of met het aan de kaak stellen van gebedsgenezers. Ze tonen zich niet tevreden met pseudoverklaringen, maar achterhalen door moeizaam wetenschappelijk speurwerk een werkelijkheid die veel interessanter en rijker is.