Ga naar de inhoud

Bibliotheek / Beisbroek

img

Kijken naar de sterren

Code: ALG1076
Auteurs: Emily Winterburn
ISBN: 9789460030185
Uitgever: Balans
Uitgegeven: 2008
Korte beschrijving: De sterrenhemel zit vol verhalen. Verhalen die de oude Grieken, de eerste islamitische astronomen en zeventiende-eeuwse ontdekkingsreizigers elkaar vertelden. Verhalen die steeds opnieuw door moderne sterrenkundigen worden aangevuld. Zo gaat achter elke sterrennaam een geschiedenis schuil van eeuwenlange observatie en onderzoek, alles in een poging om onze leefwereld te doorgronden.
Ooit was het heel modieus om 's avonds de namen van sterren en sterrenbeelden en de bijbehorende verhalen uit het hoofd te leren, en de hemel af te speuren naar bekende vormen. Deze traditie wil Emily Winterburn nieuw leven inblazen. Haar boek voert ons langs de mythologische, historische en wetenschappelijke verhalen die bij de sterrenhemel horen, aangevuld met toegankelijke illustraties die ons helpen de sterrenbeelden te vinden.
Want sterrenkijken is leuk. Of je nu 's avonds voor het slapen gaan met je kind naar sterrenbeelden zoekt, of op een zomeravond met je vrienden wacht op het moment dat de Zwaan aan de horizon verschijnt.

Emily Winterburn is natuurkundige en wetenschapshistoricus. Als curator van de Koninklijke Sterrenwacht in Greenwich is zij verantwoordelijk voor een van de belangrijkste astronomische collecties ter wereld. Emily Winterburn werkt voor de BBC en voor het tijdschrift Astronomy Now en is geregeld te gast bij televisie- en radioprogramma's.