Ga naar de inhoud

Actua / Astronieuws 2017

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes uit de sterrenkunde en ruimtevaart:

30/03/2017 - Andere verklaring mogelijk voor versnellende uitdijing van het heelal
De geheimzinnige donkere energie, waaruit het heelal voor 68% zou bestaan, bestaat misschien wel helemaal niet. Volgens een team van Hongaarse en Amerikaanse wetenschappers is het een schijneffect dat het gevolg is van het feit dat de bestaande kosmologische modellen gebaseerd zijn op benaderingen die geen rekening houden met de ongelijkmatige verdeling van de kosmische materie. De materieverdeling in het heelal vertoont een zeepbelstructuur, waarbij sterrenstelsels langs de dunne wanden van de zeepbellen (‘bubbles’) zijn gegroepeerd en het inwendige van deze bellen zo goed als leeg is (‘voids’). De onderzoekers hebben een computermodel ontwikkeld dat rekening houdt met de gravitationele gevolgen van deze verdeling. Anders dan conventionele simulaties, waarin het heelal gelijkmatig expandeert, voorspelt het nieuwe model dat de verschillende gebieden in het heelal met verschillende snelheden uitdijen. De gemiddelde uitdijingssnelheid is echter in overeenstemming met de huidige waarnemingen, die de suggestie wekken van een allesomvattende versnelling.

22/02/2017 - Belg ontdekt zeven planeten rond ultrakoele dwerg
Astronomen hebben een stelsel van zeven planeten ter grootte van de aarde ontdekt, op slechts 40 lichtjaar afstand. Al deze planeten zijn gedetecteerd terwijl zij voor hun moederster – de ultrakoele dwergster TRAPPIST-1 – langs trokken. De ontdekking gebeurde door een internationaal team onder leiding van de Belgische astronoom Michaël Gillon van de Universiteit van Luik. Volgens het artikel in het tijdschrift Nature, bevinden drie van de planeten zich in de leefbare zone van hun ster. De waarnemingen gebeurden onder meer met NASA's Spitzer Space Telescope.

08/02/2017 - Middelzwaar zwart gat in centrum bolvormige sterrenhoop
De gekende zwarte gaten vallen uiteen in twee categorieën: kleine stellaire zwarte gaten van enkele zonsmassa’s en supermassieve zwarte gaten van miljoenen of zelfs miljarden zonsmassa’s. Veel astronomen verwachten dat er ook zwarte gaten tussen 100 en 10000 zonsmassa’s bestaan, maar men was die nog niet eerder op het spoor gekomen. Astronomen denken nu evenwel over aanwijzingen te beschikken dat zich in het centrum van de bolvormige sterrenhoop 47 Tucanae een zwart gat schuilhoudt met een massa van 2200 zonsmassa’s.

Klik hier voor de berichten van 2016.